Når først du har taget beslutningen om at få malet, vil du sikkert gerne bare i gang, så du kan blive færdig og nyde synet af dit arbejde. Uanset om det er et nyt hjem, der skal males; gamle vægge, som skal have et nyt, farverigt liv; eller træværket i haven, der trænger til træbeskyttelse, vil du blive glad for at give emnet en god omgang grunder først. Herunder har vi samlet nogle af de vigtigste ting, som du skal vide om grunder og om, hvordan du kommer godt fra start.
Gør dig selv en tjeneste ved at bruge grunder til maling og andre projekter
Kort fortalt er grunder den grundmaling, du påfører din overflade, inden du begynder at male eller på anden vis behandle dit emne. Det kan virke som noget, der nemt kan springes over for at gøre arbejdsbyrden lettere, men hvis du er ude efter et flot og langtidsholdbart resultat, gør du dig selv en bjørnetjeneste ved ikke at bruge grundmaling først.
Grunder er en form for bindemiddel, der får den endelige maling til at hænge bedre fast på overfladen, og som sørger for, at farven ikke sprækker. Skal du have renoveret et rum, der er beskadiget af skjolder og pletter, fx fra tobaksrøg, er grunder også mange gange tæt på at være en nødvendighed. Den sikrer nemlig, at du ikke behøver at male med flere lag end højst nødvendigt, og at du ender med at få en pæn og ensartet overflade. Vi kan hjælpe dig med vejledning i alt om grunder til indendørs brug samt til projekter, hvor du har brug for grunder udendørs.
Grunder indendørs og udendørs til forskellige formål
Inden du går i gang med at male, er det altid en god idé at have helt styr på, hvad det er for en overflade, du skal til at behandle. Du bør også tage det miljø, som overfladen befinder sig i, in mente. Der er fx forskel på indendørs og udendørs belastning af overflader i forhold til både brug, vind og sol.
Inden du går i gang med at grunde, skal du også sørge for at have rengjort dit emne, så din overflade ikke ender med at bære præg af overmalet snavs eller hår. Herunder har vi samlet information om nogle af de mest almindelige typer af grundmaling, så du kan træffe det bedst mulige valg til dit projekt.
Grunder til maling
Dette er lidt en bred term, men den er alligevel den vigtigste på listen. Uanset hvad du skal male, vil du nemlig få glæde af at have taget dig tiden til at grunde først. Der er ikke noget mere irriterende end at skulle male hele sin husfacade om, fordi malingen efter kort tid begynder at sprække og falde af i flager.
Grunder til træ
En god trægrunder er forudsætningen for at forlænge levetiden på dit træværk. Til indendørs brug – fx til træpaneler, døre eller møbler – vil trægrunderen sikre, at skjolder fra fugt eller nikotinpletter ikke trænger igennem, når du maler overfladen.
Til udendørs brug – fx til din nye træterrasse – vil det rigtige produkt sikre en længere levetid, da svamp og råd bliver holdt for dagen. Foruden en bedre levetid på træet vil også den efterfølgende træbeskyttelse eller maling sidde bedre fast på overfladen, når du bruger trægrunder. Husk at være opmærksom på din træsort, så den får den helt rigtige grunding og beskyttelse.
Metalgrunder
De fleste metaller har det med at ruste eller irre med tiden. Du kan være med til at sikre holdbarheden på din jerntrappe, din garagedør eller dine havemøbler ved at behandle med en omgang metalgrunder, inden du påfører metalmaling. Med den rigtige grunder under malingen sikrer du et ensartet og professionelt resultat.
Hæftegrunder
Er du interesseret i at male med en sart farve hen over en mørkere vægfarve, er det en hæftegrunder, du skal have fat på. Så undgår du nemlig, hvad der føles som uendelige lag maling, der bare ikke vil dække. Hæftegrunderen får nemlig malingen til at sidde godt fast og til at dække endnu bedre.
Spærregrunder
Med en spærregrunder sikrer du, at det resultat, du kan se med din maling, forbliver flot og ens, da denne type grunder så at sige spærrer for skjolder, pletter og plamager, som måtte være forårsaget af eksempelvis fugt eller nikotin. En spærregrunder bidrager således til at sikre, at malingen ovenpå forbliver pæn at kigge på, og at den kemiske sammensætning fra pletterne ikke bliver blandet med malingen og giver nye skjolder.
Vådrumsgrunder
Skal du til at renovere badeværelse, bryggers eller et andet rum med våde og dampudsatte miljøer, skal du bruge en vådrumsgrunder for at isolere vægge og lofter fra fugt. En vådrumsgrunder kan bruges indendørs på vægge af eksempelvis gips eller på pudsede betonvægge. Vådrumsgrunder sørger desuden for, at dine vægge – fx vandskurede – ikke trækker fugten fra topmalingen til sig.
Har du tvivl, tager vi gerne en snak
Hvad end dit malerprojekt byder på, er vi altid klar til at yde vejledning og rådgivning, så du kan komme godt fra start og slutte af med maner. Vi er klar over, at det kan virke uoverskueligt at vælge den rigtige grunder til dit projekt – også selvom det ikke er første gang, du giver dig i kast med pensel og malerspand. Er du i tvivl om, hvad du skal gøre med din væg, eller har du andre malerelaterede spørgsmål, er du mere end velkommen til at hive fat i os. Sammen finder vi en løsning.