Viser 1–16 af 70 resultater

Indendørs maling

Maling er en hel verden for sig. Uden det rette kendskab kan man hurtigt komme til at vælge et produkt, der ikke er egnet til opgaven, som du har sat dig for at klare. Farven på malingen kan man altid diskutere, da dette er en smagssag, men når det kommer til typen af indendørsmaling, som du skal bruge til dine vægge, gælder det om at vælge helt rigtigt.

Hvis du læser videre herunder, fortæller vi dig alt om, hvad der er værd at vide om indendørs maling, når det kommer til vægmaling og loftmaling.

Vælg den rigtige indendørs maling

Når det kommer til at vælge den rigtige indendørs maling, fx maling til fliser, skal du være opmærksom på overfladearten, som du skal male. Der er nemlig forskel på, om du skal male på træ, eller om du har brug for loftmaling. Du er også nødt til at forholde dig til, om din overflade har brug for at blive behandlet med flere forskellige slags lag. Fx har nogle typer af træoverflader brug for at blive behandlet med grunder, før den færdige maling bliver lagt. Det sikrer nemlig det bedste og mest holdbare slutresultat. Indendørs maling kommer til forskellige gøremål, og det er vigtigt, at du bruger malingen i henhold til den brugsvejledning, der altid følger med. Kan du ikke finde svar på producentens eller forhandlerens hjemmeside, anbefaler vi, at du tager fat i forhandleren eller en anden fagperson, så du kan være sikker på at få den rigtige vejledning. Det vil sikre, at dit malerresultat bliver, som du ønsker det, nemlig smukt at kigge på og med en årelang holdbarhed.   Ved at lade dig vejlede og vælge den rigtige indendørs maling første gang slipper du for at skulle ærgre dig over et dårligt slutprodukt og indkøbe maling for anden gang til det samme emne.

Typer af indendørs maling

Når det kommer til indendørs maling, opdeler man dem efter type og brug. Herunder har vi listet de tre mest almindelige slags og beskrevet, hvor de typisk bliver brugt.

Terpentin- og oliebaseret maling

Alkydmaling var førhen den mest brugte indendørs maling. Den er baseret på terpentin og olie, hvilket står i kontrast til akryl, som er vandbaseret. Årsagen til den ret bratte udfasning med terpentinbaseret alkydmaling skyldes et langt større fokus på sikkerhed og ventilation i forbindelse med malerarbejde. I restaurationsøjemed af ældre bygninger kan håndværkere få dispensation til stadig at arbejde med alkydmaling og terpentinbaserede produkter for at komme så tæt på det originale håndværk og den originale arkitektur som muligt. Dampene fra terpentinbaseret maling er sundhedsskadelige at indånde, og malingen bør derfor kun bruges under forhold med god udluftning. Som privatperson skal man ikke søge om særlig lov, men man skal stadig være opmærksom på sundhedsrisikoen og iføre sig det rette åndedrætsudstyr under arbejdet. Du får med terpentin- og oliebaseret maling et meget holdbart resultat, som er nemt at gøre rent, men som desværre med tiden får en krakeleret overflade.

Vandbaseret maling

Akrylmaling, ofte kaldet plastmaling, er i dag langt den mest almindelige type af maling, da den med sin vandbasis er mindst skadelig for både mennesker og miljø. Konsistensen er lidt tyndere end konsistensen hos oliebaseret maling, og du vil derfor skulle male flere gange. Til gengæld kompenserer den relative korte tørretid for dette.  Vandbaseret maling er den mest populære maling til vægge og lofter i almindelige hjem. Der ingen skadelige dampe i denne type af indendørs maling, og derfor kan børn også være med til maleprojektet. Du kan bruge vandbaseret plastmaling oven på rester af terpentinbaseret maling, men ikke omvendt, da plastmaling kan risikere at koge op. 

Maling med linolie

Mange mennesker er glade for indendørs maling med linolie til emner af træ, fordi overfladen får en glat, flot og mat finish. Har du trædøre og -paneler, der skal males, vil linolie være en god træmaling, mens også træmøbler kan tåle denne type af maling. Tørretiden på linoliemaling er forholdsvis lang, hvilket gør, at du kun bør påføre malingen i et tyndt lag, så den kan nå at tørre, inden du 24 timer efter påbegynder andet lag. Inden påføringen af første lag anbefaler vi, at du har renset overfladen på emnet med grundrens og behandlet den med grunder. Så sikrer du nemlig, at linoliemalingen sidder ordentligt på, og at du får det bedste resultat.

Hvad skal jeg vide om indholdet af min indendørs maling?

Maling har tre primære ingredienser: Pigment, bindemiddel og opløsningsmiddel. Pigment er farven på malingen. Det er det, der er tilbage på væggene, når først malingen er tør. Kvaliteten på din maling hænger oftest sammen med mængden af pigment, hvilket vil påvirke prisen. Kalkmaling bliver mere og mere populært, og denne type af maling tager udgangspunkt i de farver, som man kan finde i naturen.  Bindemidlet er den substans, der gør malingen ensartet og sørger for, at den bliver hængende på overfladen. En maling har brug for den rette mængde af bindemiddel for at kunne afvise snavs. Det er også bindemidlet, der har betydning for, hvor mat og slidstærkt resultatet bliver. Opløsningsmidlet er det, der gør malingen flydende, så man kan arbejde med den. Når man oplever, at malingen tørrer, er det faktisk opløsningsmidlet, der fordamper og efterlader farve og bindemiddel. Vælger du de helt billige typer af maling hos dårlige leverandører, vil du ofte opleve, at du skal bruge mere maling for at dække det samme område. Det kan resultere i, at du skal købe mere billig maling, hvilket du kan undgå, hvis du køber lidt dyrere produkter af højere kvalitet. Med billige produkter sparer du altså måske ikke penge alligevel på den lange bane. Når du vælger indendørs maling, skal du derfor være særlig opmærksom på det miljø, hvor du skal male. Maling til vådrum har eksempelvis nogle helt andre krav end maling til en almindelig spisestue. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, anbefaler vi altid, at du opsøger råd og vejledning hos en fagmand.